« Home | Jaarrekening 2017 » | Jaarrekening 2016 » | Jaarrekening 2015 » | Nieuwsbrief mei 2015 » | Het schoolproject » | De ouderraad speelt mee » | De Bouwhoek is klaar » | Leren door spelen » | De gemeenschap werkt mee » | Start van het schoolproject » 

01 juli 2018 

Jaarverslag 2015








                                                                                                                                                                         












JAARVERSLAG 2015



Stichting Afrika een Dorp
Creutzberglaan 27
1943NR Beverwijk
0251-225281





Inhoud
2.2    Financiële vooruitblik. 3





1.1     Activiteiten


Project inrichten klaslokaal: Het doel van dit project is om klaslokalen in te richten met speelhoeken, waarin kinderen worden uitgedaagd om spelend te leren en te ontdekken in een inspirerende en veilige omgeving. Zo worden verschillende ontwikkelingsgebieden gestimuleerd. De speellokalen zijn bedoeld voor de 4, 5 en 6-jarige kinderen.  In juli/ augustus zijn Jan de Ridder en Margot Smit naar Zimbabwe geweest om samen met Ednah (contactpersoon), de leerkrachten en de ouders twee speellokalen in te richten. Met veel enthousiasme zijn de opgeknapte lokalen in gebruik genomen. Dit alles in overleg en met goedkeuring van het Ministerie van Onderwijs.
Lego: Twee jaar terug is als pilot een lokaal op de Mwenje school ingericht met speelhoeken. We hebben weer een bezoek gebracht aan de school en de leermiddelen aangevuld voor de speelhoeken. Er is een pilot gestart met Lego voor de oudere kinderen. Er is een introductie gegeven en het Lego is met veel nieuwsgierigheid en enthousiasme ontvangen.
Duplo en Lego inzameling: de materialen voor de speelhoeken worden in Zimbabwe gekocht. Behalve het Duplo en de Lego. Het is moeilijk te krijgen in Zimbabwe.
Pilot African Clean Energy: In Zimbabwe wordt nog veel gekookt op open vuur. In deze landen vormt dit open vuur een gevaar voor de volksgezondheid. Om te experimenteren heeft de Stichting twee stoves gekocht om te gebruiken. Ednah vond het prettig om erop te koken, maar de voorkeur (ook bij anderen) blijft toch open vuur.         

2.      Toekomst
Project inrichten klaslokaal: Ednah heeft een werkgroep samengesteld met als doel om meer scholen te voorzien van speellokalen. Het gaat in totaal om 10 scholen. Er zijn nu 4 scholen ingericht.
Er is afgesproken dat voor de komende drie jaar een school €100,-- per jaar krijgt om materialen te vervangen en aan te vullen. Na drie jaar wordt dit gestopt.  

2.1     Activiteiten

Om geld in te zamelen zal in 2016 zal gestart worden met het organiseren van etentjes thuis bij Jan de Ridder en Margot Smit. De activiteit heet Mbuva Yaka Naka, wat ‘lekker eten’ betekent in het Shona.  


2.2     Financiële vooruitblik

Het streven is om in totaal 10 scholen in te richten met de speellokalen. Er wordt €1000,00 per school gerekend. Er zijn nu 4 scholen ingericht.  

Er wordt een aanvraag gedaan bij de Wilde Ganzen voor een financiële bijdrage.


3.      Organisatie
De Stichting Afrika, een dorp is, sinds 2008, een door de belastingdienst aangemerkte ANBI-instelling.
KvK Amsterdam: 34155077
De Stichting is aangesloten bij Partin en Platform Zimbabwe.
Minimaal een keer per jaar is er een nieuwsbrief. Deze nieuwsbrief wordt verzonden naar de mensen die betrokken en geïnteresseerd zijn.


3.1     Bestuur

Dagelijks bestuur:

Voorzitter:                  mevr. M.A. Smit
Penningmeester:         dhr.   P. Bakker

Directbetrokkenen:

mevr. E. Murahwa
Contactpersoon in Zimbabwe

dhr J.T. de Ridder
Vrijwilliger  




Wie zijn wij